Рударска слава Свети Прокопије 21.07.2019 Барошевац

Рударска слава Свете Прокопије обележена је у цркви Богородице Бороводице у Барошевцу и постављени су венци на спомен плочи штрајкачима рудара из 1939. године у Рудовцима.

Славени су искористили министар енергетике Александар Антић, директор ЕПС-а Милорад Грчић, представници менаџмента и синдиката ЕПС-а, огранак РБ Колубара, шефови општине Лазаревац и други гости. Антић је истакао да је производња струје и угља у Србији порасла у односу на прошлу годину и показала да је производња угља у рудницима угља Колубара и Дрмно у четвртом кварталу ове године за 4,9% виша него у другом кварталу прошле године. То је, истакао је, допринијело укупном расту привреде, повећању индустријске производње и расту БДП-а. “Ово је велико хвала рударима и свим запосленима у ЕПС-у, и надам се да ћемо наставити са нашим заједничким плановима у влади, тако да можемо наставити до краја године”, рекао је Антић и честитао благдан рудара поруком да их овај светац држи у свих 365 дана у години. Он је напоменуо да је производња угља од великог значаја за Србију и захвалио се свим рударима великих напора који су, како је рекао, важни за Србију и који дају нашој земљи економску стабилност. Он је подсетио да је рад ЕПС-а у првом кварталу ове године био и већи од производње електричне енергије и угља у односу на прошлу годину. Према његовим речима, рударство у Србији постаје све значајнија индустријска грана, која Србији може обезбедити интензиван, стабилан и дугорочан раст и развој. Министар је рекао и да Влада Србије планира да отвори нове рударске пројекте, укључујући и отварање два велика рудника Чукарик пеку и Јадран светске класе. Он је подсетио да је пре неколико година у нашем укупном БДП-у рударство учествовало од 1 до 1,5 одсто и сада учествује са 2 одсто. “Поносан сам на рударе и обећавам да ће Србија уложити максималне напоре да побољша ефикасност, услове рада и безбедност и олакша овај тежак посао”, рекао је министар. Директор ЕПС-а честитао је рударима на слави и рекао да је производња угља пресудна за производњу електричне енергије у Србији. Он је истакао да се две трећине електричне енергије у Србији производи од угља и истакао да је то оно што је рударски рад значајан за нашу земљу. “Честитам свим рударима ЕПС-а као и свим пензионерима. Такође, ово је дан када се сећамо рудара који више нису са нама ”, рекао је Грчић, додајући да ће ЕПС наставити да даје приоритет производњи угља, термоелектрана и дистрибуције електричне енергије, јер је, како је навео, све узалуд ако немамо модерне подстанице. и модерну мрежу напајања. Предсједник ЕПС-а Милан Ђорђевић захвалио се министру Антићу, директору Грчићу, цијелој влади и предсједнику државе Александру Вучићу на свему што су урадили за рударство и енергетику, те да континуирано одржавају производњу електричне енергије. Ђорђевић је казао да 24 године, што се тиче синдиката, никада нису имали више државне подршке него данас. “Прије неколико дана, Вучић је рекао, по мом мишљењу, двије најважније ствари – нећемо продавати ЕПС, напротив, купићемо електричну енергију из околине”, рекао је Ђорђевић и изразио наду да ће предсједник у томе устрајати. Председник синдиката Колубара Миодраг Ранковић честитао је празник рудара и нагласио да ће синдикати наставити да напорно раде на побољшању услова рада, иако је то тешко учинити јер рудари раде на отвореном.